Tartható

Megjelenési Dátum: augusztus 30th, 2017 | by lakhato

Az ingatlan szakma respektje…

Oszd meg!

Telefonbeszélgetés:

Hívó fél, egy ingatlanos: Jó napot kívánok, egy hirdetésével kapcsolatban keresem egy belvárosi ingatlant hirdet, jókor hívom?

Eladó: Igen, miben segíthetek?

Hívó fél, egy ingatlanos: Én egy ingatlanirodából keresem és érdekel a lakás, egy keresőmnek szeretném bemutatni, aki ilyen hasonló ingatlant keres. Lenne lehetőség egy megállapodást kötnünk, hogy az irodában tudjam ajánlani ezt? Ehhez egy személyes találkozó keretében mindent megbeszélnénk és pár képet készítek, alaprajzot és leírást az ingatlanról, amihez kell a tulajdonviszonyról és az esetleges terhekről információ az ingatlanról. Tudunk ehhez egy időpontot egyeztetni?

Eladó: Nézze szerintem nincsen szükség az ingatlanos szakmára, mert legutóbb is eladtam egy ingatlant és több mint 300 ezer forint jutalékot kellett fizetnem a semmiért! Amit csinált az ügynök, az nem munka, szerintem ezt bárki megcsinálja.


 

Vajon mit is csinál egy ingatlanos?

Elsősorban nagyon nagy előny, ha szakmai segítséget kap, akár a vásárló, akár az eladó. Sokan nincsenek tisztában, hogy az ingatlanos a háttérben milyen munkát végez. Nem tudják, hogy a nagyobb irodáknál a legújabb és legnagyobb infrastruktúrával dolgoznak a munkatársak. Egy néven nem nevezett cégnél a hirdetési és adminisztrációs rendszer kiépítése csak 70 millió forintba került. Ez csak a nyilvántartó rendszer, amely automatikusan legalább 30 oldalon jeleníti meg a referensek által felvett ingatlan publikus adatait.

Eddigre az ingatlanos csak annyit tett, hogy:

 • kiment a címre saját költségén
 • felvette az adatokat amivel közel 2 órás adminisztrációt végzett(alaprajz, képek feltöltése, adatok felvitele stb)
 • Feladta saját költségén az ingatlan a legjobb apróhirdetési oldalakon
 • Ha jelentkező van, akkor saját költségén kiviszi az érdeklődőt (akkor is ingyen, ha nem ő adja el az ingatlant)

Mivel az ingatlanos a legjobban tájékozott az árakról, akkor tájékoztatja az eladót, hogy az az ár, amit szeretne, vagy alacsony és akkor veszteséggel, de gyorsan eladható az ingatlan, vagy magas az ár, ami meghosszabbítja az eladási időt, de nem lehetetlen és ehhez a megfelelő tanácsokat adja, hogy mire számítson ezen a kitartott áron.

Amennyiben eladja az ingatlant egy közvetítő:

 • Egyezteti az adás-vétel adatait mindkét féllel
 • megszervezi az esetleges széljegyzetek törlését, vagy tartozások kiegyenlítését
 • időpontot egyeztet a vevő által választott ügyvéddel
 • részt vesz az adás-vételi szerződéskor
 • Felügyeli a folyamatot a hitellel is kombinálva
 • minden olyan az ingatlan hibáira felhívja a figyelmet és kisebb az esély az átverésre
 • Függetlenül, hogy az eladót képviseli, vigyáz a jogi tisztaságra és nem fordulhat elő hiba az adás-vételben a vevő részére sem
 • A kulcsátadásig figyelemmel kíséri a folyamatot és még utána is kicsit(jó üzleti kapcsolatok kerülnek elő)

Mi történhet egy ingatlanos nélküli értékesítésben?

Piaci ár alatti ingatlan esetén:

Az eladó megtalálja a vevőt, a vevő ajánlatot tesz és megegyeznek, de nem fizet se előleget, se foglalót. Ekkor az eladó boldog, de hamar rájön, hogy a vevője többet nem jelentkezik, pedig ő már a hirdetést is levette és legalább 2-3 új jelentkezőnek közölte, hogy eladta az ingatlan. Jobb esetben ez csak egyszer fordul elő, de ezzel legalább további 2-3 hónapot veszít.

Piaci ár feletti ingatlan esetén:

Az eladó fogadja a telefonálókat, de hosszú ideig csak ingatlanosok hívják fel és az ár magasságáról nem beszélnek, mert tudják, hogy az ár függ az ingatlan képességeitől, ami nem csak az állapotát jelenti, hanem azt is hol található.

Amikor már 3 hónap után is csak ilyen telefonokat kap, ha addig nem ekkor már beadja ingatlanosnak is, akitől megtudja az okát, miért nem adta el eddig. Ennek ellenére, ha hallgat az ingatlanos tanácsára, akkor el tudja adni segítséggel, bár ez sem rövid idő alatt.

Mivel tud többet az ingatlanos?

A fentieken kívül biztonságosabb vevőket hoz, akiket már ismer és többnyire azzal is tisztában van, hogy van-e pénze az érdeklődőnek, azt is mennyi hitel és mennyi a készpénz. A statisztikák szerint a harmadik maximum az ötödik bemutatáskor el is adja az ingatlant, amennyiben az eladó hajlandó valamennyi alkura is.

Minden ingatlannak két féle ára van, az egyik a jelenkori értéke és a másik a jövőbeli értéke, az ingatlant akkor lehet eladni, amikor ez az érték beérik. Amikor a jelenkori értéke piacképes akkor azonnal, de lehet az irányára a következő hónapokban éri el a jelenkori értékét. Ezt a jelenkori értéket tudja áthidalni a nagyobb arányú hirdetésekkel, amikor valóban azt a vevőkört éri el akinek a jövőbeli értékén is el tudja adni most az ingatlant.

A magán hirdetők mindenképpen veszítenek, ahogy a vásárlók is egyre kevésbé bíznak meg a közvetítőket kikerülőket. Veszítenek akkor, ha hamar eladják az ingatlant egy múltbeli értéken, vagy ha hónapokig, sőt évekig nem adják el, később már a jelenkori értéken sem, hiszen már elvesztette a hirdetésekkel azokat az érdeklődőket akik hívhatnák egy jobb áron.

Összefoglalva sok-sok terhet vesz le az eladó válláról a referens. Költséget takarít meg, ha nem kell még hosszú hónapokig várni az értékesítésből származó bevételre és nem kell ezen idő alatt a költségeket fizetni, ha előbb megy el az ingatlan. Persze az ügynök sem tehet sokat, ha kitartott áron szeretnék eladni a lakást, vagy a házat, telket.

 


Újabb befektetői módszerek jelennek meg

Nálunk is kezd teret hódítani az a módszer, hogy az ingatlant üresen minimális költséggel berendezve árulják, akár bérelt bútorokkal, amely nem jár az ingatlanhoz, illetve külön bevásárolható.

Erre még kisebb az igény, de hamarosan eljön az ideje, mert egyes rétegeknek több ingatlan van a birtokában, akik a jövőbeli értékére hajtanak és nem laknak benne.

 

Radnó György, City Cartel ingatlan értékesítő


Építs Te is karriert a City Cartel Országos ingatlaniroda hálózat debreceni, vagy nyíregyházi irodájában.

City Cartel Ingatlaniroda
Debrecen, Miklós utca 45.
Email: takacs.tivadar@citycartel.hu
Mobil: +36 30 749-8828
Nyíregyháza, Szabadság tér 12. fszt.1.
Email: legany.andras@citycartel.hu
Mobil: +36 20 323 6459

 

Tags: ,


A szerzőrőlUgrás a lap tetejére ↑

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com